De leukste toys voor in de koffer

Wetgeving

Welke spullen neem je vanuit huis mee op vakantie? Natuurlijk paspoort, mobiel, creditcard en de noodzakelijke kleding. Maar neem je ook sexspeeltjes mee zoals een vibrator, dildo of buttplug?

Strafbaar
In bepaalde staten van Amerika zijn ze niet erg amused over sexspeeltjes. Specifieke sekswetten worden in verschillende staten gehanteerd. Zo ben je in Arizona strafbaar als je meer dan twee dildo’s in huis blijkt te hebben. In Texas ben je óók strafbaar, maar pas vanaf zes vibrators. De liefhebbers kunnen hun verzameling dus beter niet in de handbagage stoppen.

Zedenwet
De minister van Justitie en Veiligheid wil de Zedenwet in Nederland aanscherpen. ‘Grensoverschrijdend’ seksueel gedrag wordt daarin sterker afgekeurd. De wet moet ervoor gaan zorgen dat een dader strafbaar is, ook wanneer een slachtoffer niet in staat was hardop ‘nee’ te zeggen.

Bescherming
De minister meent dat de bescherming van slachtoffers nu nog wettelijk tekortschiet. De rechter moet iemand wat hem betreft straks al kunnen veroordelen als de dader wist of had moeten weten dat zijn slachtoffer geen seks wilde, ook als er geen verzet is geweest bij het slachtoffer. Daarom moeten er nieuwe omschrijvingen van seksueel misbruik komen in de wet met een eigen strafmaat, naast bijvoorbeeld verkrachting en aanranding. In de huidige wetgeving moet de pleger geweld gebruiken, dreigen met geweld of psychische druk hebben toegepast. Het moet zo zijn dat het slachtoffer zich niet aan de situatie kan onttrekken. Ook de opzet moet gericht zijn op seksueel misbruik. Binnen de huidige wetgeving is een veroordeling lastig als het slachtoffer op geen enkele manier heeft aangegeven dat de seks onvrijwillig is.

Wet
Als de wet van kracht wordt, komt er in feite een grotere verantwoordelijkheid te liggen bij de mensen die een seksuele daad aangaan. Als de ander tijdens de seksuele handelingen niet helder communiceert, moet je onderzoeken of bij de ander wel sprake is van vrijwilligheid. Door het te vragen bijvoorbeeld of door als het ware goed te letten op lichaamstaal. Als de ander een afwerend gebaar maakt of een afhoudende houding aanneemt, kan dat een signaal zijn dat zij of hij onvrijwillig meedoet. Wie daar niets mee doet, kan strafbaar zijn.

Bij een ongewilde seksuele aanraking van een ander denkt de minister aan een maximale celstraf van vier jaar. Als het gaat om het zogenoemde binnendringen van een ander moet er maximaal zes jaar celstraf volgen. Grensoverschrijdend seksueel gedrag in de openbare ruimte wordt ook aangepakt zoals op straat, tijdens het uitgaan of online, op Twitter bijvoorbeeld.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*