bdsm chat
Kinky BDSM dates bij jouw in de buurt!

Emancipatie en gelijkheid

Twee termen die de laatste eeuw steeds meer centraal in de belangstelling zijn komen staan. Historisch hebben wij als mensheid daar niet zoveel mee gehad. Het recht van de sterkste, van het geloof, of van de man, zijn lange tijd de regel geweest in menig samenleving. In een hoop samenlevingen is dat nog steeds zo.

In het Westen is er een hoop gebeurd op dat vlak in de laatste honderd jaar. Gelijkheid van ras, geslacht, geloof en geaardheid zijn hierbij de meest bekende speerpunten. Iedereen is in principe gelijk. Het draagvlak wordt steeds een beetje groter hiervoor. Maar volgens mij zou het specifieker moeten zijn: Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden. Ik denk dat die laatste nuance heel erg belangrijk is en te vaak vergeten wordt.

Het recht op gelijkheid, betekent niet dat iedereen ook gelijkheid zoekt, of daar gelukkig van wordt. Dit komt uitermate duidelijk naar boven in de machtsverhoudingen binnen de BDSM wereld. Er zijn nou eenmaal mensen die je gelukkiger maakt als ze zich (soms) volledig mogen of moeten overgeven aan een ander. Die willen juist het gevoel hebben dat iemand de beslissingen voor ze neemt. Geforceerd gelijk zijn is voor hen juist een straf.

Emancipatie en gelijkheid worden te vaak als een verplichting gezien. Eentje waar je aan mee moet doen. En als je dat niet doet dan help je de ‘strijd’ niet. Ik denk juist dat het toppunt van emancipatie is, dat een vrouw ervoor kan kiezen om zichzelf volledig onderdanig op te stellen als ze er voor kiest. Het gaat om keuzevrijheid.

Maar zeker in de media wordt dat niet direct geholpen. Vorige week nog op de radio, hoorde ik zeggen: “Wat een slappe zak zeg!”. Dat werdt gezegd door 1 van de DJs en ging over een man die een veeleisend contract van zijn vrouw getekend had. Dat contract was uitgelekt op social media en daar stonden een aantal zware eisen in. Zonder context van hun relatie, was de DJ gelijk veroordelend.

Waar hadden we het dan over in dat contract? Er stonden verplichtingen in dat hij:

  • elke dag minimaal 1 keer moest bellen en de liefde betuigen.
  • binnen 15 minuten moest reageren op berichten.
  • altijd het huis op orde moest hebben voor de vrouw thuiskwam.
  • niet mocht afspreken met vrienden en vriendinnen zonder toestemming.

Ok. Vanuit een evenwichtige relatie gezien zijn dat ook wel onredelijke eisen om eenzijdig aan je partner te stellen. En als ze een normale evenwichtige relatie hadden gehad, kan ik me ook niet voorstellen dat hij dit zomaar getekend had.

Dat laat mij vermoeden dat er in ieder geval sprake van dominantie en onderdanigheid is. De vraag is in dit geval natuurlijk of het een vrijwillige onderdanigheid van de man is, of dat er een emotionele druk achter zit. Mogelijk maakt zij misbuik van zijn gevoelens voor haar. In dat geval is het een onredelijk contract, en een heel ongezonde relatie.

Maar in het geval deze man zelf de keuze heeft gemaakt om dit te accepteren, zonder emotionele ‘chantage’, dan is het een heel ander verhaal. Dan is het ultieme vrijheid, waarbij hij vrijwillig bepaalde verplichtingen is aangegaan voor zijn partner (en mogelijk meesteres).

Die relatie-dynamiek is hier cruciaal. Puur op basis van die uitgelekte brief kun je dat niet bepalen. En is het dus ook erg kort door de bocht om iemand daarom te veroordelen tot ‘slappe zak’. Het schept zelfs het beeld dat gelijkheid verplicht is. En dat zou niet zo moeten zijn.

Ik hoop voor de man in kwestie dat die inderdaad vrijwillig was, en geen emotionele dwang.

Leven en laten leven. Ik ben benieuwd wat jullie hierover denken!

SM Meester Vincent

Over Meester Vincent 2 Articles
Meester Vincent is een lange, goed verzorgde, hoogopgeleide, succesvolle dertiger. Met meer dan 10 jaar ervaring in de rol van dominant, SM Meester en Dom begeleidt hij vrouwen bij hun eerste ervaringen of vervolgstappen binnen de wereld van BDSM.
Contact: Website

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*