Zijn we allemaal racisten?

Ik zag op mijn vanilla facebook het filmpje voorbij komen van Mistress Velvet die het zwarte feministische gedachtengoed haar subs bijbrengt. Ik vind het wel een interessante vorm van femdom. Ze laat haar subs boeken lezen van onder andere Angela Davis, docente aan de universiteit van Santa Cruz met een heel uitgesproken mening over socialisme and feminisme.

Ik heb een stuk zitten lezen en zoals altijd na het lezen van dergelijke zware stukken, voel ik me slecht, schuldig maar er zit ook een stuk van weerstand in, zo ben ik toch zelf niet?

Ik ben een hoog opgeleide witte man met een katholieke opvoeding met een goede baan en een krachtige eigen mening over hedendaagse onderwerpen. Ook ben ik eigendom van een superieure  zwarte Meesteres die mijn leven volledig beheerst en waar ik alles voor doe om haar gelukkig te maken.

Het leven zit vol tegenstrijdigheden en dat maakt het ook mooi. Voel ik me als belg schuldig voor mijn koloniale verleden die meer slachtoffers gemaakt heeft dan de holocaust? Voel jij je als Nederlander  schuldig voor je VOC verleden of ben je er net als de voormalig eerste Minister trots op?

Zijn wij persoonlijk verantwoordelijk voor de daten van de vorige generaties? Ik denk dat de meesten zullen zeggen nee natuurlijk niet. Maar moeten we dan niets doen om het goed te maken?

Er is maar 1 manier om het goed te maken en dat is door zelf betere keuzes te maken in het leven. Sta op voor gelijkheid en vergaar kennis. Lees over het verleden om zo te leren van hun fouten. Leer dat gelijkheid niet betekent om evenveel mannen als vrouwen aan te nemen. Kijk naar de mensen zorg dat ze gelijke kansen krijgen in opleiding en behandeling en compenseer onrecht.

Alleen dan kunnen we tegen de volgende generatie zeggen, we hebben ons best gedaan. Het is nu aan jullie om het beter te doen.

1 Reactie op Zijn we allemaal racisten?

  1. Well said. I too have chaffed at the virtue signalling inherent in organisations, cultures and nation nations apologising for past injustices perpetrated by individuals long dead upon other individuals long dead.

    Where does it stop? When is the baseline against which disadvantage or dispossession is judged? We’ve seen the Japanese apologise for the war, perhaps there should be apologies for the Norman invasion, the Romans, the Vikings, maybe homosapiens should apologise to the neanderthals!

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*