Bratten.

Ik ben een brat, tenminste dat labeltje heb ik mezelf gegeven. De term brat kan zowel positief als negatief gezien worden afhankelijk van de invulling ervan. Binnen de BDSM scene zien we verschillende labeltjes en hokjes waarmee iemand zich kan identificeren. Het is een soort functie titel net als kantoormedewerker of dokter of timmerman. Het geeft een indicatie van wat iemand doet maar om de details te weten zul je met de persoon moeten praten. Niet elke kantoormedewerker voert hetzelfde werk uit en niet elke dokter is dezelfde dokter. Zelfs als ze beiden bij hetzelfde kantoor werken of dezelfde patiëntengroep verzorgen zijn er nog grote verschillen in het uitvoeren van hun werk.

Ik identificeer mijzelf als een brat, zowel in mijn dominante rol als in mijn onderdanige rol. Maar wat is een brat eigenlijk? Een kwajongen, een snotneus, een verwend nest, dit zijn betekenissen die ik online vond.
De invulling brat is voor mij iets gecompliceerder. Ik vind mijzelf een brat omdat ik graag kattekwaad uithaal, ik plaag en zoek de grenzen op door middel van humor.
Mijn doel bij het bratten is de ander aan het lachen maken en daarmee mijn rol bevestigd krijgen. Wanneer ik brat als onderdanige wil ik hem laten lachen, wil ik op mijn plaats gezet worden, voelen hoe de machtsverdeling is en de bevestiging krijgen dat ik qua machtsverhouding ondergeschikt ben.
Bij het bratten als dominant wil ik juist bevestigen dat ik de macht heb, de ander lachend kwellen en laten zien dat bdsm niet altijd serieus hoeft te zijn.

Online heb ik verschillende betekenissen gelezen en verschillende invullingen gezien. Sommige mensen zeggen dat een brat iemand is die niet echt onderdanig is, anderen zeggen dat het een respectloze sub is. Weinig wordt er gezegd over bratty dominanten terwijl die er toch ook echt wel in overvloed zijn. Brattamers kwam ik ook tegen. Dominanten die blijkbaar bratty onderdanigen kunnen ‘temmen’ zodat ze niet meer bratten.
Persoonlijk geloof ik daar niet in. Ik ben een brat in hart en nieren, ben het altijd geweest en zou mezelf anders voordoen wanneer ik niet meer zou bratten. Ik zou mezelf niet zijn en dat lijkt mij verre van de bedoeling. Dat een brattamer voor mij niet werkt wil echter niet zeggen dat het voor een ander niet werkt. Elkaar in elkaars waarde laten en ieder zijn eigen labeltje of hokje laten kiezen hoort immers ook bij de veel geroemde openmindedheid van de BDSM scene.

Mijn grootste angst bij het bratten is de grenzen overgaan. Bratten is leuk zolang alle partijen ermee akkoord gaan maar net als met alle andere dingen zijn ook hier grenzen. Grenzen die niet voor iedereen hetzelfde zijn en daardoor wel enigszins besproken moeten worden. Grenzen kunnen echter per dag verschillen, afhankelijk van iemand zijn bui kan hij/zij een geintje wel of niet hebben. De kunst van het bratten is dat goed aanvoelen en daarop inspelen.
Ik heb geprobeerd om een periode niet of nauwelijks te bratten, het lukte me maar maakte mij niet gelukkig. Mensen die mij kennen weten dat ik ondeugend ben, bijdehand ben en altijd probeer om de ander uit te dagen. Ik geniet enorm van teruggefloten worden en denk dat mijn Dom in kwestie daar ook van kan genieten anders deed ik het niet.
Zou ik echter moeten kiezen tussen niet bratten of hem boos maken/ teleurstellen dan zou ik kiezen voor niet bratten.

Ik ben liever zelf ongelukkig dan dat ik mijn Dom ongelukkig maak, bizar hoe sterk zoiets kan voelen. Gelukkig gaat dat bij een gezonde D/s 2 kanten op en ziet mijn Dom mij toch ook best wel graag gelukkig. Daarnaast heeft hij gekozen voor een brat dus hoef ik me in dat opzicht niet in te houden. Maakt het mij minder respectvol naar hem toe wanneer ik brat? Ik denk het niet. Ik respecteer hem als persoon, mens en zeker als mijn Dom. Hij weet als geen ander hoe hij mij kan laten ophouden met bratten maar geeft me af en toe de ruimte om te bratten. Ruimte waarvan ik op dat moment niet door heb dat hij die geeft. Hij zou mij altijd strak kunnen houden, mij in die zin kunnen ‘temmen’, hij kiest ervoor om dat niet te doen.

Wat is een brat? Voor mij is een brat gewoon een heel plezierig persoon. Iemand die niet alles even serieus neemt en plezier schept in het plezier van een ander.
Iemand die zich bewust is van grenzen maar ook van mogelijkheden. Creatief en out of the box denkt in het verrassen van de ander.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*