BDSM en KINK gestoord of creatief?

De eerste gedachte bij mensen die een antipathie tegen BDSM en KINK hebben is dat het een gestoorde manier is van seks en erotiek beleven. Okay, het is niet eens voor iedereen iets seksueels, maar dan is het meestal toch wel iets erotisch. Voor wie het dat ook niet is, lijkt het puur een vorm van recreatie, wat ook prima is.

Een tijdje terug zijn er enkele onderzoeken geweest naar het verband tussen BDSM en stoornissen, dat verband is toen niet gevonden. BDSM’ers bleken niet vaker een psychische stoornis te hebben dan vanilla’s.

Dat vanilla’s er zo tegenaan kijken, kan ik ergens wel begrijpen. Wanneer het je ding niet is en je er niets van moet hebben, dan zul je het maar gek vinden en vies en naar en raar en dus, ja misschien denk je dan zelfs dat het gestoord is.
BDSM’ers en Kinkers zelf kunnen ook zo kijken naar kinks die buiten hun eigen tolerantiegrens liggen trouwens, dus zo vreemd kan die gedachte toch niemand zijn.

Dan zien mensen vaak ook een dunne scheidslijn tussen ‘gezonde’ kinks en ‘criminele’ kinks. Een spel, kan al snel geassocieerd worden met criminele zaken die je in het nieuws voorbij ziet komen. Dan kan het lijken alsof die scheidslijn er niet is. Terwijl het me toch duidelijk lijkt dat die er wel degelijk is.
In ieder geval zijn er genoeg redenen voor mensen om daarom BDSM en kink te zien als iets ‘gestoords’.
Echter wanneer ik een vergelijking trek naar andere zaken waar mensen dingen doen die vernieuwend zijn of innovatief of ‘out of the box’, dan worden die zaken ook vaak eerst als iets ‘gestoords’ en ‘geks’ beschouwd, terwijl het juist ook vaak kan uitgroeien tot iets ‘geniaals’. Onbekend maakt onbemind.

In mijn omgeving zie ik steeds vaker dat BDSM’ers een creatieve aard hebben en ook buiten de BDSM om met creatieve en vernieuwende ‘out of the box’ zaken bezig zijn in hun gewone leven.
Andersom zie ik ook steeds meer dat bekende creatieve mensen, toch ook iets met BDSM en/of kink hebben.

Een positievere insteek om naar BDSM te kijken is dan ook, dat het niet voorkomt uit gestoorde en zieke geesten, maar juist uit creatieve geesten.
Mensen met een creatieve geest hebben behoefte aan uitdagingen, aan vernieuwing, aan extremere prikkels dan mensen die dat niet hebben.

Wanneer je namelijk goed kunt schilderen is dat één ding, maar wanneer je echt wat wilt bereiken met schilderen, moet je toch wel met iets vernieuwends komen. Iets wat men nog niet gezien heeft, anders zakt je schilderkunst af tot een ‘1 in een dozijn’ schilderij die ook fabrieksmatig geproduceerd kan worden.
Het is dus nodig voor mensen met een creatieve geest om ‘out of the box’ te denken, om vernieuwend bezig te zijn, om grenzen te verleggen. Dan is het ook niet gek om te bedenken dat ze dit in hun seksleven ook doen.

Wanneer ik naar mezelf kijk, dan kan ik niet opgewonden raken van ‘plain’ seks met een missionaris standje in het donker. Dan dwalen mijn gedachtes al snel af naar het boodschappenlijstje van morgen. Het is duidelijk dat ik meer prikkels nodig heb, meer spanning, meer uitdaging dan dat normale seks me bieden kan.

Een onderzoek naar de creativiteit van BDSMgeesten, lijkt me dan ook een veel leukere en positievere insteek dan naar het verband tussen BDSM en stoornissen.
We leren weinig van de fouten in het verleden lijkt en we blijven alles wat nieuw is, toch altijd het liefste eerst bedekken met de mantel van een ‘ziekte’ en ‘stoornis’. Het is jammer dat hiermee mensen met vernieuwende gedachtes en belevingen steeds in een hoekje gedrukt worden.
Misschien moeten die mensen dat ook iets meer begrijpen aan de andere kant en zien dat het komt omdat de wereld dan nog niet toe is aan hun ideeën en belevingen.
Dat kan helpen om uit het slachtofferhoekje te komen.

De ontwikkeling van de mens staat niet stil. Er zullen altijd weer mensen opstaan met nieuwe ideeën, inzichten en belevingen en mensen zullen het elke keer weer onder hoongelach verketteren. Tot dat duidelijk wordt wat er precies achter zit en hoe dat nieuwe idee ineens onmisbaar kan zijn en die ‘gestoorde’ ineens geschiedenis schrijft.
Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, veel mensen nemen hun creativiteit mee hun graf in. Niet iedereen wil zijn kop boven het maaiveld uitsteken. Veel mensen houden zich daarom stil uit angst en schaamte.

BDSM is creatief bezig zijn, grensverleggend bezig zijn, uitdagingen opzoeken, de grenzen van het eigen kunnen en willen ontdekken, de persoonlijke groei stimuleren, de eigen persoonlijkheid uitdiepen en ontwikkelen tot in het diepste van jezelf zijn.
Dat zullen ook zaken zijn die andere mensen ‘bang’ maken en wat mensen ‘bang’ maakt, willen ze het liefste heel hard de grond in trappen. De angst dat ze dat straks ook ‘moeten’ doen om mee te doen en om nog normaal gevonden te worden, kan een drijfveer zijn om anderen te verketteren en uit te lachen.
Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van BDSM, niemand ‘moet’ ooit aan BDSM gaan doen die dat niet wil. Er zijn nu eenmaal vanilla’s en er zijn nu eenmaal BDSM’ers en ook met vanillaseks kun je creatief bezig zijn en natuurlijk kun je met BDSM ook de standaard proberen te volgen en er niet ‘out of the box’ willen springen.

Toch heb ik de indruk gekregen, door mijn eigen ervaringen, dat BDSM’ers vaker een creatieve geest bezitten dan niet BDSM’ers. In ieder geval is het een veel prettigere insteek dan ons voor te houden dat BDSM’ers gestoord of ziek zijn, iets dat ook met de laatste onderzoeken niet hard gemaakt kon worden.
Zou dit wel hard gemaakt kunnen worden? Het zou me een leuk vervolgonderzoek lijken.

1 Reactie op BDSM en KINK gestoord of creatief?

  1. De meeste ‘vanilla’s’ zijn zo druk met hun werk, gezin en de schietvereniging dat ze niet eens een fatsoenlijk seksleven hebben, laat staan dat ze praktijken die verder reiken dan de wekelijkse zondagochtend wip (van hooguit 10 minuten) zouden gaan beoefenen.

    Daar zijn ze te ehm … beschaafd voor.

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*