Lijdend voorwerp

Loupe Magnifier Grammar Magnifying Glass Book

Wat is dit nu? Een stukje grammatica? Hmm ja, zo kun je het wel noemen.

Meester en ik grappen wel eens, dat ik altijd het ‘lijdend voorwerp’ ben. Eigenlijk, subjes dus, in het algemeen het ‘lijdend voorwerp’ zijn. Het lijdendE voorwerp. Het voorwerp wat lijdt. Dat is wel een grappige woordspeling in onze Nederlandse grammatica. Een grappige woordspeling voor BDSM’ers in het algemeen. Wat toevallig eigenlijk! Daarom is het ook erg leuk om dit even uit te diepen, om te zien tot hoe ver dit nu eigenlijk ook klopt. Grammaticaal gezien.

Hoog tijd om je Nederlandse grammatica even bij te spijkeren. Zo leer je nog eens wat nuttigs op een kinky website.
Normaal gesproken is een persoon natuurlijk het ‘onderwerp’ in de Nederlandse grammatica, maar subjes natuurlijk niet. Die zijn een beetje bijzonder, anders, speciaal. Zij zijn het lijdend voorwerp, altijd!

Samen met Meester, kijk ik naar dat onderwerp en lijdend voorwerp in de grammatica.

“Klopt het nu ook echt, wat we zeggen Meester?”
Hiervoor moet ik toch even de grammatica opzoeken op internet, want eerlijk, dat is lang geleden. Die regeltjes zijn allang weer uit mijn systeem (selectief geheugen). Gelukkig helpt Google me daarbij:
“Het lijdend voorwerp is, degene die of datgene wat de werking van het gezegde direct ondergaat”

“Uhm ja” zeg ik blij verrast. “Dat klopt dus. Dat zijn wij” :). Ik geloof dat mijn hart een vreugdesprongetje maakt.

“Enne, hoe vindt je het lijdend voorwerp nu eigenlijk?” vraag ik mezelf hardop af.

“Hoe ik je vind? Of hoe ik je gevonden heb?” vraagt Meester, “Dat is ook nog een verschil in interpretatie immers he, sletje van me.”

Toch laat ik me niet afleiden door Meester, mijn missie staat. Dit uitzoeken, tot op de bodem!

“Door, wie of wat, voor de werkwoorden te zetten”. Hmm, ik denk er even over na, voor ik met het volgende kom:
“Wie of wat pijpt? Lol ja 🙂 hahahhaahaha, dat ben ik :P”

“Nu, ik wil niet dat je naast je schoenen gaat lopen rachab. In onze grammatica zet je er alleen nog maar ‘wat’ voor” zegt Meester streng.

“Wat pijpt?” vervolgt Hij.

“Okay, okay.” zeg ik lachend.

Dus Meester is het onderwerp en rachab is het lijdend voorwerp in de zin en samen zijn ze compleet.

“Wat pijpt Meester Silbi?”
“Wat ondergaat de pijn voor Meester Silbi?”
“Wat wordt gebruikt door Meester Silbi?”
“Wat wordt geneukt door Meester Silbi?”

Dat is onze taal. Onze grammatica 🙂 en het klopt als een bus. Dit gaat over ons. Meester Silbi als onderwerp en rachabje als lijdend voorwerp :D. We maken elkaar compleet en de taal bevestigt het nog maar weer eens.
Can’t live without each other.

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*