Sex worker shaming

Soviet_Mercedes

Over de column van Massad’s Miss Double Why, (Iris Fleur) waarin zij zich (te) druk maakt over een TKW bijdrage en kennelijk met haar oververhitte hoofd ook niet zo goed heeft gelezen.

Link naar de column: Hoeren – door Miss Double Why (update 2 september 2016: het stuk schijnt inmiddels deels herschreven te zijn en bepaalde uitspraken waar hier op gereageerd wordt zijn ingetrokken. De nieuwe tekst staat hier. Redactie.)

Het geschreven stuk behandelt een aantal (onsamenhangende) punten die vol tegenstellingen staan en vrijwel niets met elkaar te maken hebben, en nog minder met het stuk van Hans van der Kamp waar naar verwezen wordt.

Het eerste gedeelte gaat over het seksisme waar (jonge) vrouwen mee te maken hebben en hoe dat diep in opvoeding geworteld is. Het ‘geaccepteerde’ gedrag van jongemannen dat zich mag uiten in pesten en divers geweld. Hoewel hier een goede discussie over te voeren is, lijkt me dit niet de juiste plek ervoor, en zeker niet in verhouding tot het gewenste standpunt dat Iris wil innemen.

In het tweede gedeelte wordt de seksualiteit van vrouwen verheerlijkt, en de openheid daarvan aangemoedigd. Vol trots wordt uitgelegd hoe er als volwassen persoon met desbetreffende “krachtige” seksualiteit wordt omgegaan en hoe deze gebruikt wordt in het dagelijks leven.

Maar daarna haalt Iris de vrouwen die zich WEL als prostituee zouden omschrijven goed naar beneden, want daar willen we als Meesteressen immers niet mee vergeleken worden! Bah! Sinds een paar jaar is daar een term voor bedacht: “sex worker shaming” die dicht bij “slut shaming” staat. Hierin word de seksuele kracht van de moderne vrouw uitgebreid gevierd, totdat dit een persoonlijke professionele keuze wordt, en waar wij massaal, als buitenstaander en hoofdzakelijk ook nog eens vrouwen, niks mee te maken willen hebben en op neerkijken.

Een commerciële Meesteres zou volgens Iris door haar “onbereikbaarheid” zo aantrekkelijk zijn. Onbereikbaarheid? Niet helemaal waar, simpelweg met een telefoontje, email of een aantal chat berichten is de “commerciële meesteres” van keuze wel degelijk bereikbaar en heeft deze de rol van een werknemer op zich genomen.

Uitspraken dat prostituees en commerciële Meesteressen (zie je hoe deze NAAST elkaar staan, in plaats van TEGENOVER elkaar?) andere mensen ‘uitbuiten’, is hetzelfde als beweren dat Horeca ondernemingen klanten uitbuiten die honger hebben of op pad gaan om een drankje op het terras te doen.

Het zit hem namelijk in het woord “uitbuiten” waar ik problemen mee heb.

Definitie uitbuiten:

1) zo veel mogelijk voordeel uit iemand halen TEN KOSTE van die persoon

Als prostituee en commerciële Meesteres, of zelfs als huisvrouw, hebben we er niks aan om zoveel mogelijk voordeel te halen uit onze tegenpartij ten koste van hen, want dat zou mogelijke toekomstige (inter)actie per direct beëindigen. En dat is alles behalve gunstig of voordelig. Of het nu een klant of een echtgenoot is, we zien ze graag terug!

Voorbeelden van een aantal tegenstellingen:
licht – donker
goed – slecht
rijk – arm

Prostituee en commerciële Meesteres passen niet in dit lijstje. We zouden wellicht kunnen zeggen dat deze parallel naast elkaar staan, maar wel degelijk onder dezelfde maatschappelijk geaccepteerde paraplu vallen.

Of Meesteressen (en andere BDSM’ers) op psychologisch niveau ergens ‘surrogaat’ voor staan, zoals Iris beweert, daarover laat ik mij uit, simpelweg omdat ik de kunde noch de kennis bezit en dit graag aan mensen overlaat die daar hun eerlijke studie (en interesse) van hebben gemaakt. Gekwetste schreeuwers zouden zich afzijdig moeten houden van diverse conclusies, omdat ze het toch al wankele beeld van de BDSM meer schade berokkenen dan goed doen.

Overigens, de neerbuigende manier waarop mannen door Iris worden neergezet als zielige mensen die slachtoffer zijn van hun ‘zeden-achtige behoeftes’ is weer een hele discussie apart, maar die bewaren we voor een andere keer.

Zoals een wijs persoon ooit heeft gezegd; vrouwen zijn niet bang voor de mening van mannen, het is de mening van andere vrouwen waar zij zich zorgen om maken. En dit artikel is daar een perfect voorbeeld van.

Ik, (met trots) als vroegere prostituee EN ook commerciële meesteres moedig van harte aan dat wij vrouwen (en ook mannen) onze seksualiteit vieren.

Maar absoluut niet ten koste van de (professionele) keuzes die sommige mensen maken, en al helemaal niet als negatieve tegenstelling. Indien we willen dat de BDSM en Sex scene een positieve naam krijgen, lijkt het me verstandig alle takken van de sport te omarmen, en waar beter te beginnen, dan bij onszelf?

12 Reacties op Sex worker shaming

 1. Prachtige column weer, het is weer een lang epistel zodat ik de draad kwijt raak.
  Maar een poging:
  Ik kon werkelijk nergens een zin vinden die prostituees naar beneden haalt, sterker nog er wordt gesteld dat prostituees een zwakheid van mannen uitbuiten net zoals een meesteres of een model dat doet. Als niemand dorst heeft verdien je niet aan waterflesjes als mannen niet geil zijn verdienen prostituees niets. Maar ik zou wel willen weten waar je de coole kop vandaan haalt dat het hier over seks worker shaming gaat. Want terwijl je in de rest van de column zaken letterlijk benoemt doe je dit hier niet ?
  Daarna het woordje uitbuiten, grappig dat je hier over valt, want de ironie druipt er van af natuurlijk. Elke intelligente lezer begrijpt dat dit in het kader valt van de knappe vrouw die haar looks uitbuit om onder een parkeerboete uit te komen. Om het letterlijk te nemen is of dom of spijker op laag water zoeken.
  Dan je derde element, meesteressen zijn het tegenovergestelde van prostituees. Je hebt alweer gelijk letterlijk klopt dit natuurlijk niet. Maar alweer is dit domheid of spijkers op laag water zoeken. Want de verwijzing die iedereen opvalt is dat het gaat om het feit dat veel meesteressen spelen met de ‘onbereikbaarheid’ terwijl voor een prostituee het tegenovergestelde geld. Maar beide gaan ze in op een zwakte van de man, de geiligheid of de wens om de vrouw op een voetstuk te plaatsen.
  Om toch maar even ook in te gaan op de originele column een paar opmerkingen.
  In je eerste column ga je van Europride naar de gemeente Amsterdam, de brandweer, het beeld van BDSM in de media, naar onnodig meesteressen bashen….. Een slechte (te lange) column waar iedereen alleen de laatste alinea van onthoudt.
  Als Hans schrijft “De Goddelijke Meesteres doet vrijwel alles waarvan de gemiddelde raamhoer zou zeggen dat ze er te netjes voor is. Wil je in mond gescheten worden? “
  Dat hij daar reacties op krijgt is logisch.
  Ik vond het stuk van Iris vriendelijk van aard en een lans brekend om er anders tegen aan te durven kijken.
  Ik heb echter het idee dat het Hans alleen om de polemiek te doen, waar wat zielige aandacht voor de zieltogende website kinky web wordt gegeneerd en via **** (?) weer reacties krijgt.
  Genoeg gezegd ik denk dat het logisch is dat de gemiddelde meesteres niet zo wil worden neergezet.

 2. Als ik ook wat mag zeggen.
  Ik heb dit graag gelezen.
  Ik kan mij er ook sterk in vinden en ik spreek enkel voor mezelf.

  Het woord “uitbuiten” vind ik zelf ook niet prettig. Daar vind ik persoonlijk een negatieve lading aan zitten, die ik niet in mijn leven als mens, vrouw, dominante, vriendin, echtgenote en al die verschillende kanten en dingen die mij “mij” maken ooit zal gebruiken of überhaupt naar leven, zowel prive als in mijn sessies en alles daaromtrent. Door dit woord te gebruiken, zit er een bepaalde laag, wat ik als negatief op pak. En dat heerst veelal in binnen commerciële gebied. Misschien ben ik er daarom wat gevoelig voor, maar volgens mij is het niet het juiste woord. En ik neem aan dat dit toch bewust gebruikt is. Ik vind dat woord zelfs vele malen erger dan het woord “prostituee”, waar ik geen moeite mee heb (en mij tevens niet mee verbonden voel in wat ik doe, maar wel begrijp waarom het toch vaak gebruikt wordt – en niks mis mee is voor moi persoonlijk).

  Ik vind dat eenieder mag schrijven wat hij/zij voelt, maar dat is niet specifiek hoe ik het ervaar.
  En ik denk dat het wel belangrijk is om dat voor eenieder open te houden.

  Ik wil graag dit stukje nog even quoten, omdat dit voor mij de kern is:

  “Prostituee en commerciële Meesteres passen niet in dit lijstje. We zouden wellicht kunnen zeggen dat deze parallel naast elkaar staan, maar wel degelijk onder dezelfde maatschappelijk geaccepteerde paraplu vallen.”

  Als we het daar niet over eens kunnen zijn, vraag ik me af wat de discussie nu echt is.

 3. @Giel: **** is de naam van soviet-mercedes. Het wordt helaas wel vaker gedaan, schrijven en reageren onder verschillende namen. Zeker wanneer men een discussie wil sturen en al helemaal wanneer een discussie (en dan denk ik aan het eerste stuk van Hans ‘eerlijk’) niet gaat zoals men hoopte.
  Zal wel iets te maken hebben met ‘niet tegen het verlies kunnen’.

  • Spijker, je weet echt niet waar je het over hebt. Soviet-Mercedes is als een dochter voor mij. (Ik ben 61) Zij heeft dit stuk zelf geschreven en Giel zou zich netter moeten opstellen door geen persoonsnamen te gebruiken, als hij en zijn vrouw zich achter pseudoniemen verschuilen.

   • Giel zette een vraagteken achter de naam ****, zeer waarschijnlijk nav haar eerdere reacties en bijval op jouw column ‘eerlijk’ .
    Ik zelf zei dat **** en Soviet Mercedes een en dezelfde persoon is. Ook vroeg ik mij af of zij als **** misschien jouw subje zou zijn omdat zij als een hondje achter jouw mening aanloopt. (Maar dit stukje werd eruit gecensureerd en zal dan nu ook wel worden)
    Dat Joris vermeld dat zij nu als Soviet Mercedes ook een poging tot schrijven hier gaat doen, geeft mij de indruk dat er wat verhalen in elkaar geflanst worden die dan als ‘bewijs’ van jouw stelling moeten gelden.

    Prima allemaal, voor al lekker doen maar het wordt allemaal alleen maar nog ongeloofwaardiger en zindoordrijvend dan het al was.
    Mijn mening, he?

    Misschien toch beter bij de (zang)les blijven, ****.

 4. Ik wil nog even bevestigen dat Meesteres Soviet-Mercedes een columniste is van TheKinkyWeb en dat dit haar eerste bijdrage is. Ze zal binnenkort nieuwe stukken plaatsen waarin ze uit haar ruime ervaring als pro Meesteres zal putten.

 5. Wat jammer nou dat mijn vorige reactie is gecensureerd. Dat had ik niet verwacht van deze site.
  Ik vraag mij dan meteen af wat er nog meer gecensureerd wordt
  .

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.