Psychotherapie en BDSM: Interview met Laura Ledel

Mensen die aan BDSM doen hebben net als ieder ander af en toe last van lichamelijke of psychische klachten. Met lichamelijke klachten ga je naar je huisarts. Soms heb je een klacht die voortkomt uit je BDSM activiteiten, bijvoorbeeld een beknelde zenuw na bondage. En soms heb je klachten die ergens anders uit voorkomen, een sportblessure, een virusinfectie…… Hoe zit dat eigenlijk bij psychische klachten? Die lijken vaak ongrijpbaar. Wat voor invloed heeft jouw BDSM beleving op het ontstaan of genezing van je klachten? Laura Ledel is een van de zeer weinige psychotherapeuten die in haar praktijk expliciet ruimte geeft aan BDSM’ers. Ik was heel benieuwd hoe zij te werk gaat en wat haar onderscheidt van andere therapeuten. Ik zocht haar op in haar praktijk in Rotterdam.

Wat voor mensen doen beroep op jou? En hoe weten ze je te vinden?

Het overgrote deel van mijn cliënten is BDSM’er of fetisjist. Maar lang niet alle problemen waarmee ze te maken hebben zijn BDSM gerelateerd. Veel mensen hebben dezelfde problemen die elke therapeut voor zich ziet. De meeste therapeuten hebben te weinig zicht op en verstand van zaken die voor BDSM’ers normaal zijn. Ze worden dan overmatig door de BDSM gefascineerd en gaan zich dan juist op die aspecten focussen, terwijl dat voor de behandeling eigenlijk helemaal niet nodig is. Of ze ontwijken angstvallig het onderwerp SM. Ik heb een leven lang ervaring in de BDSM en respecteer die achtergrond van mijn cliënten.

Men vindt mijn praktijk via het internet en steeds vaker krijg ik cliënten via persoonlijke aanbeveling van ex-cliënten. Mijn praktijk bestaat sinds 1996 en ik kan dus spreken van meer dan 18 jaar ervaring.Ook huisartsen en specialisten verwijzen naar me. Cliënten komen vanuit het hele land naar mij toe. Sinds ik afgelopen jaar mijn praktijk naar Rotterdam verhuisde ontving ik meer dan 80 cliënten! Een deel van deze cliënten krijgt de behandeling deels vergoed door de zorgverzekeraar (afhankelijk van het soort verzekering), het merendeel is echter zelf betalend.

Zijn er nog meer therapeuten die zich richten op BDSM’ers en fetisjisten?

Ze zijn er wel, maar het zijn er weinig. De enige andere die er openlijk mee adverteert is Marijke Vonk. Er zijn nog enkele anderen die kennis van zaken hebben, maar die komen er niet openlijk mee voor de dag. Hier in de buurt word ik gerespecteerd. Ik kwam pas een buurvrouw tegen die haar hondje uitliet. Toen ze hoorde dat ik hier mijn praktijk had, raakten we even daarover aan de praat. Ik zei toen dat ik veel mensen behandel die aan BDSM doen of fetisjist zijn. Zij reageerde daar heel leuk op, zo van ”nou daar is vast veel behoefte aan”. Je ziet vaak dat als je er zelf gewoon over doet, andere mensen ook gewoon en nuchter reageren. Het is allemaal niet zo eng. En daar komt bij: BDSM’ers zijn leuke cliënten! Ze zijn vaak goed opgeleid, creatief en goed in staat om zaken te analyseren en positief opvolging aan de therapie te geven.

Met wat voor klachten komen mensen zoal bij jou terecht?

Heel divers. Ik krijg veelal te maken met klachten rondom seksueel functioneren, maar vooral ook klachten die niet specifiek seksueel of BDSM gerelateerd zijn:

Angstklachten en stress-gerelateerde klachten

Prikkelbaar Darm Syndroom (gaat vaak samen met seksuele frustraties of bijzondere seksuele voorkeuren), in de behandeling daarvan heb ik mij gespecialiseerd;

Problemen op het gebied van Persoonlijk Functioneren (gebrek aan zelfvertrouwen,  assertiviteit, communicatievaardigheden).

Trauma rond seksueel misbruik of incest op jeugdige leeftijd;

Seksueel en psychisch misbruik onder de noemer BDSM;

Seksverslaving: Recentelijk heb ik nog een bijscholing gevolgd om mij te specialiseren in de behandeling van dit probleem;

Geen sturing kunnen geven aan verlangen naar steeds hardere prikkels binnen SM-context;

Gebrek aan zelfwaardering door fetish voorkeuren;

Relatieproblemen door fetish- of SM voorkeuren van een van de partners;

Seksuele disfuncties zoals erectiestoornissen, vaginisme, seksuele aversie, pijn bij het vrijen.

Dat is een lange lijst met problemen. Wanneer wordt de BDSM beleving problematisch, hoe zou jij dat definiëren?

De meeste mensen die ik zie hebben op zich geen probleem met het beleven van hun fetish. De meeste cliënten ervaren het als een geaardheid die aangeboren is. Het is dan niet zozeer een individueel probleem, maar het kan een probleem zijn in de relatie of in relatie tot de omgeving. Als bijvoorbeeld de partner het niet begrijpt of het niet goedkeurt. Er zijn wel bepaalde fetishes waar mensen relatief meer moeite mee hebben om ermee voor de dag te komen, bijvoorbeeld de luierfetish. Ik vind zelf BDSM alleen een probleem wanneer de activiteit zich niet tussen volwassenen, in overeenstemming van alle partijen afspeelt.

Wat voor behandelmethodes gebruik jij zoal? Ik las op je website dat je een gediplomeerd hypnotherapeute bent. Wat doe je tijdens zo’n behandeling?

Voor veel problemen ligt de oplossing binnen onszelf. We hebben alles wat we geleerd en ervaren hebben onbewust opgeslagen. Met hypnose begeleidt de therapeut een cliënt om die opgeslagen informatie te gebruiken om problemen op te lossen. We kunnen op onbewust niveau tot creatievere oplossingen komen dan we met onze bewuste ratio kunnen bedenken. Bij traumatische ervaringen is bijvoorbeeld symbolisch werk een heel prettige, veilige en niet-confronterende methode. Symboliek is de taal van het onbewuste. Opgeslagen informatie krijgt in je onbewuste archieven een symbolische vorm: plaatjes, vormen, kleuren.

Kun je een voorbeeld geven van werken met symboliek?

Je kunt iemand die met angsten worstelt in hypnose een imaginair bos insturen. Ik leid ze dan door dat bos, wat een symbool is voor de maatschappij. In het bos kunnen ze ook de oorzaak van hun angst tegenkomen in symbolische vorm. Die angst kan dan allerlei, soms sprookjesachtige, vormen aannemen, zoals een wolf, een giftige paddenstoel enzovoort. En omdat het imaginair is, kunnen ze daar dan contact mee maken en dat symbool veranderen. Die imaginaire verandering vertaald zich op bewust niveau naar verandering in gevoel en gedrag, bijvoorbeeld veiligheid en zelfvertrouwen in plaats van angst.

Een andere interessante methode is werken met delen van de persoonlijkheid die verantwoordelijk zijn voor een bepaald gedrag of gevoel. Dat gedrag of gevoel wordt dus tot een deel gemaakt, waarmee tijdens hypnose contact kan worden gemaakt om dat deel te bewegen tot verandering. Die verandering vertaalt zich op bewust niveau ook weer in het gewenste gedrag of gevoel. Dat zijn nog maar twee van de vele methodes uit de hypnotherapie.

Celebration
Celebration, by Laura Ledel

Ik las op de je website ook iets over E.M.D.R. (Eyemovement Desensitization and Reprocessing), wat is dat voor methode?

E.M.D.R. is tegenwoordig een standaardonderdeel van het protocol voor het behandelen van trauma. Het is een simpele methode waarbij de therapeut je begeleidt bij het verwerken van traumatische ervaringen terwijl gebruik gemaakt wordt van afleidende stimuli (zoals het met de ogen volgen van doelbewuste vingerbewegingen van de therapeut). De emotionele lading zal dan van de herinnering afvallen.

De cliënt moet eigenlijk leren dat de angst die ervaren is op het moment dat het trauma ontstond, bij dat moment hoort. De angst hoort daar te blijven, in het verleden, en niet op momenten in het heden terug te komen.

Het is een kortdurende behandeling, van maximaal 2 tot 4 sessies.

Je kent de BDSM wereld erg goed. Word je weleens gevraagd om informatie daarover te geven in de media of op beurzen?

Ik ben ten tijde van de première van de film “50 tinten grijs” wel gevraagd voor de radio. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze mijn bijdrage zo hadden verknipt dat ik mezelf eigenlijk nauwelijks herkende.  In de media moet het vaak snel snel, een leuk, vooral smeuïg, verhaaltje zijn. Echte in-depth belangstelling is er helaas weinig.

Website: www.lauraledel.nl

Interview: www.luckymanbooks.nl

 

 

.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*