Interview: Veiligheid en Aansprakelijkheid in BDSM

Stel je voor: je bent aan het spelen op een feest, en zomaar, ineens, donder je uit een suspension op de grond. Alles is even zwart om je heen. Als je weer tot jezelf komt, voel je een verschrikkelijke pijn aan je enkel. Mensen staan om je heen, ze proberen je omhoog te sjorren. Maar het gaat niet, Je enkel is gebroken. Je kunt een paar weken niet werken. Wat vertel je aan je werkgever? En wat vertel je als de verzekeringsmaatschappij de schade wil verhalen op degene die schuld aan het ongeval heeft?  En nog belangrijker: hoe voorkom je als organisator ongelukken en hoe creëer je een veilige omgeving?

We vragen het aan een veiligheidsexpert die zelf in de BDSM scene actief is. Een paar weken geleden heb ik op een voorbereidingsbijeenkomst van het Femdom evenement Club Femme een crewbriefing meegemaakt van Nicolai72. Hij is beroepsmatig werkzaam in de beveiliging van een grote instelling. Alles, van brandblussers tot evacuatieplannen, van vergunningen tot aan het reanimeren van bezoekers, heeft zijn aandacht, moet zijn aandacht hebben. Hij adviseert ook organisatoren van BDSM evenementen en dansfeesten.

Nicolai, wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor de veiligheid van bezoekers van een evenement? En wat is er allemaal nodig om dat goed te regelen?

Het is belangrijk dat de bezoekers op een feest veilig kunnen spelen. Nog belangrijker is het dat ze veilig weer naar huis gaan. Er kan altijd iets gebeuren, het komt bijvoorbeeld nog wel eens voor dat iemand flauwvalt. Het is dan mooie feedback voor je evenement als zo iemand dan later op de sociale media zegt dat hij of zij goed is opgevangen. Aan de andere kant: als er iets vervelends gebeurt kan dat heel nadelig voor je uitpakken. Niet alleen door negatieve publiciteit voor jouw organisatie, maar ook omdat iemand zelf, of de verzekeringsmaatschappij, jou aansprakelijk kan stellen.

Aansprakelijk stellen? Dat klinkt nogal Amerikaans…

Ja, maar er zijn toch wel belangrijke verschillen tussen het Nederlandse en Amerikaanse recht. Wij hebben niet zo’n claimcultuur als de Amerikanen en dat komt door verschillende regelgeving.  In Nederland hanteren rechters vaak de term: “met een aan opzet grenzende roekeloosheid”. Dat betekent dat je wel degelijk verantwoordelijk bent voor de gevolgen van je eigen handelen. Als je zonder links of rechts te kijken een snelweg oversteekt en wordt aangereden, kun je niet volhouden dat het je eigen schuld niet is.

Wat moet je doen als iemand flauw is gevallen? Zo iemand moet toch gewoon voorover zitten met het hoofd tussen de knieën?

Nee, juist niet. Maar veel mensen denken dat. Ze denken dan dat het bloed zo naar de hersenen stroomt. Maar wat je dan in feite doet is dat je de borstkas in elkaar drukt zodat het slachtoffer ademhalingsproblemen krijgt. Je creëert zo een nieuw probleem bovenop het oorspronkelijke probleem! Iemand die flauw is gevallen, moet op de zij worden gelegd. Je moet de luchtwegen vrijhouden, dat is het allerbelangrijkste. Iemand die bewusteloos is, heeft geen spierspanning. Dat betekent dat het gevaar van botbreuken erg groot is als je zo iemand verkeerd beetpakt. Voor dit soort basiszaken moet je eigenlijk iemand met enige kennis van zaken in je team hebben. Het hoeft geen arts te zijn, EHBO is meestal ruim voldoende.

Wie is er verantwoordelijk voor de veiligheid op feesten?

Een gebouw heeft meestal een gebruiksvergunning. Daar staat in welke activiteiten er in mogen gebeuren. Maar in het algemeen wordt een locatie gebruikt door een huurder. Die is dan de gebruiker. De gebruiker is verantwoordelijk voor de nooduitgangen, het evacuatieplan, de brandblussers en dat soort zaken. Je moet als evenementen organisator goed de kleine lettertjes van het contract lezen om te zien hoe de verdere verantwoordelijkheid geregeld is.

Bezoekers zijn eigenlijk nooit voorbereid op eventualiteiten. Dat kun je ook niet verwachten. Maar jij zou dat als organisator wel moeten zijn. Maakt eerst eens kennis met het gebouw, controleer de vluchtwegen, noteer waar de brandblussers hangen. Denk eraan dat bijvoorbeeld bij de cafébrand in Volendam veel mensen omkwamen omdat de nooduitgang niet open kon. Zorg dat je teamleden zaklampen hebben voor als de stroom uitvalt. Weet waar verbandtrommels hangen en waar de eventuele AED hangt. Ga na of er iemand is die met zo’n ding kan werken.

Je kunt ook aan gasten vragen aan te geven wie een EHBO diploma hebben of Bedrijfs Hulp Verlener zijn. Die mensen zou je gratis of met korting naar binnen kunnen laten gaan. Of zorg dat je ze in je team hebt.

Welke handelingen of attributen zijn volgens jou gevaarlijk?

Alles met brandbare stoffen en open vuur. Dat kan eigenlijk alleen maar in een gecontroleerde context. Als iemand brandende stof over zich heen heeft en in paniek een gordijn beetpakt heb je gelijk een grote brand, rook, paniek. Dat moet je niet willen op je evenement.

Zijn er vaak incidenten in de BDSM wereld?

Eigenlijk niet. Dat rapport van de Nederlandse overheid is erg gehyped, maar als je naar de cijfers kijkt gaat het om minieme aantallen. Iets van 23 strafbare feiten in 4 of 5 jaar, waarvan 11 vervolgd. Even ter vergelijking: er was vorig jaar één voetbalwedstrijd, waar de grensrechter is doodgeschopt. Er waren tientallen arrestaties. Of gewoon voetbal als recreatie sport: elke weekend tientallen mensen die niet naar hun werk kunnen omdat ze in het gips zitten.

Bedenk: Meestal gaat alles goed. Er is echt geen behoefte aan nog meer regeltjes over veiligheid van de overheid. Organisatoren moeten het zelf goed gaan regelen. Veiligheid staat of valt met een goede voorbereiding. Want als je het niet goed regelt kun je er op wachten dat er vandaag of morgen iets mis gaat.

BDSM is geen riskante bezigheid. Veel plezier overigens!

 

 

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Veiligheid in BDSM - Naughty Business Report

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*